Länstrafiken inför Närtrafik även under helgerna

Länstrafiken har beslutat om att införa Närtrafik även under helger, detta är något man bestämde om under ett sammanträde i veckan.

· Publicerad: 2 september 2022 · 10.13.
Foto: Alexander von Sydow – Länstrafiken

Länstrafiken skriver på sin hemsida att de ska utveckla Närtrafiken i Örebro län. Det ska bland annat göras genom att införa möjligheten att resa även under helgerna.

I början av året infördes så kallad Närtrafik i Örebro län vilket möjliggör resor med Länstrafiken till och från bostadsadresser som tidigare saknade tillgång till kollektivtrafik. Kollektivtrafiken når därmed längre ut på landsbygden än tidigare, i alla fall under vissa tider. Närtrafiken går i dagsläget bara att nyttja under helgfria dagar och kvällar.

Annons ▾

Vill anpassa Närtrafiken efter resenärernas behov

Ledamöterna i samhällsbyggnadsnämnden tycker det är lite för lite med enbart helgfria dagar och kvällar. Vid ett sammanträde under veckan gav de därför Länstrafiken i uppdrag att under 2023 utveckla Närtrafiken så att den bättre anpassas till resenärernas behov.

— Vi ser att Närtrafiken fungerar bra och att den uppskattas av de som bor på landsbygden. I nuläget går det bara att resa med Närtrafiken på vardagarna men eftersom vi ser att det finns ett resebehov även under helgerna vill vi utöka tjänsten till att framöver omfatta lördagar och söndagar, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

En annan ambition nämnden har är att komplettera de befintliga Närtrafikhållplatserna med ett tiotal hållplatser i anslutning till några av länets turistdestinationer.

— Det finns så oerhört mycket att se och uppleva i vårt län och vi vill underlätta för den som vill göra ett besök i till exempel Tiveden eller Kloten, säger Nina Höijer.

Fakta om Närtrafik:

  • Närtrafik är en form av anropsstyrd trafik, vilket innebär att fordonet kör på beställning och inte enligt en förbestämd tidtabell eller linjesträckning.
  • Bokning sker via telefonsamtal till Länstrafikens beställningscentral för servicresor.
  • Länstrafikens periodbiljetter och skolkort är giltiga för resor med Närtrafik.
  • Rabatten Senior 70+, som ger alla som är 70 år eller äldre 20 procents rabatt, gäller även för Närtrafik.

FIKK - För att alla behövs