Krönika – Har verkligheten hunnit ikapp influencers?

Örebro Tribune ställer frågan om verkligheten hunnit ikapp influencers. Detta efter att Margaux Dietz och Pontus Rasmusson hamnat i blåsväder.

· Publicerad: 26 december 2022 · 09.58.
Arkivbild

Under hösten har två av Sveriges största influencers/youtubers hamnat i blåsväder. Det handlar såklart om Margaux Dietz och Pontus Rasmusson som bägge två lyckades skapa stora rubriker med diverse snedsteg. Jag ställer frågan om verkligheten börjar komma ikapp dessa influencers.

Jag har länge uppfattat influencers som personer som delar med sig av sin vardag men samtidigt lever i sina egna världar. Ju mer unika deras livsstil är, ju mer populära blir de samt får fler följare. Något som t.ex den såkallade ”Instagram-kungen” Dan Bilzerian var ett tydligt exempel på.

Annons ▾

Men när deras världar krockar med verkligheten blir smällen hårdare, något som man nu kan konstatera när det handlar om Dietz och Rasmusson. Under bara ett par timmar föll bägge två ner på botten efter att varit på toppen i deras respektive världar.

Margaux Dietz filmade medvetslös man

För Margaux Dietz kom fallet i oktober när hon filmade en medvetslös man som låg och sov utanför hennes dörr. Hon hann filma och låta sin son gå fram och peka på honom innan hon kontaktade polis eller räddningstjänst. Det som hände efteråt var att Dietz fick uppleva en hatstorm på sociala medier samt att flera företag bröt samarbetet med henne.

I veckan som var släppte SVT en dokumentär som handlar om efterspelet på denna incident och att Dietz varit tyst på sociala medier under nästan hela november och december. Kritiken tycks dock inte försvinna då flera röster höjts mot SVT som menar att vi ska tycka synd om Dietz och sluta kritisera henne för snedsteget.

En annan som fick känna på verklighetens känga var Pontus Rasmusson. Den 24-årige killen som spelade in pranks och challanges på sin youtube-kanal och var otroligt populär bland barn fick verkligen en reality check under hösten. SvD genomförde en granskning av denne och berättade bland annat att han sexualiserat minderåriga.

Därefter valde youtube att stänga ner alla Rasmussons konton samtidigt som Konsumentverket beslutade att inleda ett tillsynsärende. Man menar att han dels brustit i reklamidentifieringen och riktat direkta köpuppmaningar till barn.

Krocken med verkligheten

För Pontus Rasmusson var verkligen reality checken hård, om Konsumentverket kommer fram till att detta stämmer har han till och med begått ett brott. Samtidigt som han har försökt utnyttja sin största målgrupp. Frågan är om Rasmusson själv förstår vad han egentligen har hållit på med.

Rasmusson medverkade efter avslöjandet i en intervju med Lilla Aktuellt, där fick han frågan om han skulle kunna dejta något av sina fans även om denne var minderårig. Rasmussons svar var något i stilen med att även en minderårig växer upp. Svaret tycker jag säger sig själv om den 24-årige f.d youtubern.

Precis som Rasmusson har även Margaux Dietz levt i en egen värld där spelreglerna har sett annorlunda ut. Jag försvara inte Dietz beteende och hade hon hållit sin son borta från den medvetslöse mannen kanske skadan blivit lindrigare. För någonstans i hennes agerande så känns det väldigt nutid.

För hur många gånger har jag inte sett privata videofilmer från t.ex polisutryckningar och eldsvådor. Hur många gånger har jag inte sett bekanta ställa sig och filma när polisen gripit folk utanför deras bostäder. Hur många videoklipp florerade inte från Skotten på Nygatan? Skillnaden är att Dietz själv valde att integrera med mannen samt lägga upp klippet på sina sociala medier med flera tusen följare.

Influencers har suddat ut gränserna utan att tänka efter vad de egentligen gör och när verkligheten kommer ifatt blir fallet tyngre. Samtidigt blir tonen på nätet allt hårdare, är man en ”digital kreatör” verkar man vara mer sårbar, för i slutändan är det fortfarande mänskligt att göra fel. Glöm inte bort det….

FIKK - För att alla behövs