Fyra nya anhållna efter påskupploppet 2022

Ytterligare fyra personer har anhållits för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppet i Sveaparken förra året.

· Publicerad: 18 januari 2023 · 18.48.
Foto: Pressbilden

De nu anhållna är 19, 20, 24 och 25 år, alla hemmahörande i Örebro län.

Alla fyra som den här gången greps är män och anhålls för att genom våld och hot om våld ha stört polisen i sitt arbete som då handlade om att hantera den allmänna sammankomsten som skulle hållas. 

Annons ▾

Det här innebär att vi nu är uppe i 47 frihetsberövanden sedan upploppet var och den efterföljande utredningen startade. Emelie Bodegrim är kommenderingschef i utredningsarbetet och säger följande:

– Det är onekligen en utredning med mycket siffror, så förutom att vi följer frihetsberövanden i dessa lägen så kan vi också räkna ihop alla fängelseår som domarna hittills genererat i, de är 142 i dagsläget vilket ger ett snitt på 5 år.

Men Emelie vill också passa på att påpeka att det är en utredning som långtifrån är klar.

– Dag ett var många poliser i parken, därefter har många funktioner dragit utredningen framåt och gör så fortfarande. När vi är klara har vi många förövare lagförda för det angrepp polisen utsattes för den där dagen, säger Emelie.

Rent utredningsmässigt har Polismyndigheten med tiden finslipat och effektiviserat metoden som man jobbar utifrån vilket gör att flera nu kan hantera arbetet:

– Ja, det här är viktigt eftersom vi å ena sidan fortsatt behöver hantera den här utredningen som slukar många resurser men å andra måste säkerställa att vi kan hantera allt annat, för även om man hade önskat ett samhälle där brottsligheten står på paus är det ju tyvärr inte så det ser ut, avslutar Emelie Bodegrim.

FIKK - För att alla behövs