Vera och Noah populäraste namnen i Örebro län

Vera och Noah är de populäraste namnen i Örebro län, detta visar ny statistik som SCB kunde publicera i ett pressmeddelande under tisdagen.

· Publicerad: 31 januari 2023 · 11.01.
Arkivbild

Det populäraste flicknamnet i Örebro län under 2022 var Vera, precis som året därpå. Bland pojkarna hamnade Noah på första plats, det visar ny statistik som SCB kunde publicera under tisdagen.

— Här följer Örebro namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Astrid, men Vera ligger på fjärde plats på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

Annons ▾

Vera och Noah i topp

Under år 2022 fick 24 nyfödda flickor namnet Vera i Örebro län. Det gör Vera till det populäraste namnet förra året. Vera toppade listan även 2021. Bland pojkarna var Noah det populäraste namnet i fjol. Det gavs till 26 nyfödda pojkar i Örebro län.

— Toppnamnen bland pojkar i Örebro ligger även högt på Sverigelistan. William var det populäraste pojknamnet i hela landet förra året, men Noah finns på tredje plats, säger Ann-Marie Persson.

Namnen varierar

Totalt gavs de två toppnamnen till 50 nyfödda barn i Örebro län. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.

— För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2022. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick drygt tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Astrid och William, följt av Maja, Liam, Alma, Noah, Vera och Hugo.

FIKK - För att alla behövs