Kör nyktert och trafiksäkert i påsktrafiken

MHF:s råd för en säker påskresa är att alltid vara nykter och drogfri, utvilad och att lägga bort mobilen skriver man i ett pressmeddelande.

· Publicerad: 7 april 2023 · 17.09.
Foto: Martin Avedal
Foto: Martin Avedal

Ska du ut och fara i trafiken under påsken? MHF:s råd för en säker påskresa är att alltid vara nykter och drogfri, utvilad och att lägga bort mobilen. Detta skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Det gäller oavsett om färdmedlet är en kvast med mopedmotor, en bil eller en motorcykel. Ingen vill möta en alkohol- eller drogpåverkad förare i luften eller på vägen.

Annons ▾

Så många kör rattfulla varje dygn

Cirka 12 500 resor görs med rattfulla förare varje dygn på de svenska vägarna. Det motsvarar ungefär 500 rattfyllerikörningar i timmen. Ingen vill möta en alkohol- eller drogpåverkad förare på resan. 

Det är viktigt om du ska dricka öl, vin eller snaps under påskfirandet, att du låter dina motorfordon stå kvar i garaget även dagen efter att du har druckit alkohol. 

— Om du har festat rejält kvällen innan, ska du inte köra bil överhuvudtaget dagen efter. Du ska inte riskera ditt eller andras liv i trafiken, säger MHF:s projektledare Tomas Jonsson.

Gränsen går vid 0,2 promille   

Gränsen för rattfylleri i Sverige är 0,2 promille alkohol i blodet. Du är inte en bra förare även om alkoholen har gått ur kroppen.

— Om du har druckit alkohol kvällen innan, så blir du väldigt trött dagen efter och får sämre reaktionsförmåga, säger Tomas Jonsson. 

Det är svårt att säga något generellt om hur lång tid det tar för alkohol att gå ur kroppen och när man är en trafiksäker förare igen. Det skiljer från person till person. 

Även trötthet påverkar dig

Det är inte bara alkohol och droger som försämrar körförmågan. Trötthet är en sådan faktor. I ungefär en femtedel av alla trafikolyckor är trötthet en bidragande orsak visar forskning.

MHF:s råd för en säker påskresa är att du som förare ska vara nykter och drogfri, utvilad och inte använda mobilen när du kör. 

 — Tänk på att vara utvilad och att ta raster på resan. Turas gärna om att köra, säger Tomas Jonsson.

FIKK - För att alla behövs