Programmet för nationaldagsfirandet i Lindesberg

Tisdag 6 juni firas Nationaldagen i Oscarsparken, Lindesberg. Dagen börjar med ett traditionsenligt fantåg från Arenan kl 17.45 till Oscarsparken.

· Publicerad: 3 juni 2023 · 21.00.
Foto: LindeKultur

LindeKultur skriver i ett pressmeddelande att tisdag 6 juni firas Nationaldagen i Oscarsparken, Lindesberg. De presenterar också en fullspäckat program som innehåller mycket musik och dans.

Dagen börjar med ett traditionsenligt fantåg från Arenan kl 17.45 till Oscarsparken med musik av Hemvärnets Musikkår och damkören Akvileja. Det blir även dans av Lindesbergs Folkdansgille och Stråssa GF samt underhållning med Maria Lindstedt. Dessutom sker utdelning av kommunens kulturstipendium, föreningsledarstipendium samt byggnadspris.

Annons ▾

Detta händer i Oscarsparken

I Oscarsparken spelar Hemvärnets Musikkår från Guldsmedshyttan och Lindesbergs Folkdansgille bjuder upp till dans. Som ett mer modernt inslag ställer högstadieungdomar från Stråssa GF Lindesberg sig framför scenen och dansar loss.

— Vi har också det stora nöjet att möta Bergslagsmor, Lydia Hedberg. Hon debuterade som vissångerska och historieberätterska på Barnens Dag i Lindesberg för 115 år sedan. På Nationaldagen kommer hon tillbaka till sina forna hemtrakter, fast i Maria Lindstedts tolkning. Bergslagsmor gav tre turnéer i svenskbygderna i USA och blev ett stort namn, skriver Lindesbergs Kommun.

— Vi välkomnar också Damkören Akvileja upp på scen. De är ett gäng glada körsjungande damer som med sin sång vill sprida glädje, hopp och välmående till både gammal och ung.

Tillväxtnämndens ordförande Tom Persson delar ut kommunens kulturstipendium, föreningsledarstipendium och byggnadspris. Kommunfullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson håller tal till nationen och det hela avslutas med Sveriges nationalsång.

Så firas nationaldagen på andra orter i Lindesbergs kommun

Frövi: 

Firandet startar kl. 11.00 vid Hembygdsgården i Mariedal. Underhållning av Frövidansarna och Frövifors musikkår. Högtidstalare är Mattias Ekström. Hembygdsföreningen ordnar med kaffeservering. Arrangör: Näsby Hembygdsförening

Fellingsbro: 

Kl. 13.00 är det samling vid Olofsborg för parad av föreningar med fanor och Frövifors musikkår. Kl. 13.30 startar firandet vid Hembygdsgården. Dagens talare är Sune Hellberg. Rotarystipendier delas ut. Servering. Arrangör: Fellingsbro hembygds- och fornminnesförening.

Vedevåg: 

Kl. 14.00 firas Sveriges nationaldag utanför teatern i Vedevåg. Vid dåligt väder flyttas firandet inomhus. Wedevågs hembygdsförening bjuder på kaffe, tårta. Musikunderhållning av bandet Ingevidars. Arrangör: Wedevågs Hembygdsförening.

FIKK - För att alla behövs