Sex av tio barngrupper för stora i Örebro län

Sveriges Lärare skriver att sex av tio barngrupper är för stora i Örebro län. Framförallt sticker Kumla ut med särskilt stora barngrupper.

· Publicerad: 9 juni 2023 · 15.41.

Sveriges Lärare skriver i ett pressmeddelande att sex av tio barngrupper är för stora i Örebro län. 61 procent av de åldersindelade barngrupperna i förskolan är större än de får vara.

Bland länets kommuner sticker framförallt Kumla ut med särskilt stora barngrupper skriver Sveriges Lärare. Dessutom kräver de att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.

Annons ▾

Så ser Skolverkets riktlinjer ut

Enligt Skolverkets riktlinjer bör förskolans barngrupper för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. Sveriges Lärare kräver att regeringen lagstiftar om en minimibemanning och ett maxtak för barngruppernas storlek.

I Örebro län översteg under fjolåret hela 61 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är högre än rikssnittet (55 procent). På nationell nivå har barngrupperna ökat i storlek. Mer än hälften av alla barngrupper var större än rekommenderat år 2022.

— Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare.

I Hällefors uppfyllde man rekommendationerna

Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning. Skillnaderna mellan kommunerna i länet är stora. I Hällefors uppfyllde samtliga åldersindelade barngrupper rekommendationerna år 2022, medan 79 procent av grupperna var större än de får vara i Kumla.

— Förskolan är idag långt ifrån likvärdig för alla barn. Därför måste staten ta över ansvar genom att reglera personaltäthet, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar, säger Johanna Jaara Åstrand.

FIKK - För att alla behövs