Döms till rättspsykiatrisk vård efter mordet i Baronbacken

Måndagen den 19 juni föll domen mot den man som lördagen den 11 februari attackerade två kvinnor i Baronbackarna, straffet blir rättspsykiatrisk vård.

· Publicerad: 19 juni 2023 · 11.24.
Arkivbild: Martin Avedal

På måndagen föll domen mot den 27-årige man som stod åtalad för mord och mordförsök i Baronbackarna. Det var vid klockan 11:00 som Örebro tingsrätt meddelade att mannen döms till rättspsykiatrisk vård.

Det var lördagen den 11 februari som den 27-årige mannen ska attackerat två kvinnor, en i 25-årsåldern och en i 50-årsåldern. Den äldre av dem två som även var mor till den yngre skulle senare under natten avlida pga de skador hon ådragit sig, hennes dotter överlevde attacken. Mannen ska han använt en kniv som vapen.

Annons ▾

Döms till rättspsykiatrisk vård

Mannen döms för mord och mordförsök, hade han inte fått straffet rättspsykiatrisk vård hade det istället blivit livstids fängelse. Den nuvarande domen inkluderar att mannen även fick särskild utskrivningsprövning.

— Den döda kvinnan och hennes dotter har angripits på ett oerhört hänsynslöst sätt. Händelseförloppet har varit utdraget och de har upplevt stark dödsångest, både för sin egen och den andras del, säger Elin Carbell Brunner

En rättspsykiatrisk utredning har visat att den 27-åringa mannen begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han fortfarande lider av en sådan störning.

— Påföljden har därför bestämts till rättspsykiatrisk vård i stället för till livstids fängelse. Eftersom det finns en risk för att mannen ska återfalla i brott av allvarligt slag har den rätts­psykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning, säger rådmannen Elin Carbell Brunner.

Den 27-åriga mannen utvisas ur Sverige på livstid. Han ska dessutom betala skadestånd till den dödade kvinnans anhöriga och till den överlevande kvinnan med de belopp som de har begärt.

   

FIKK - För att alla behövs