Citylinjen – det är namnet på Örebros BRT-busslinje

Snabbussarna inom BRT-systemet ska heta Citylinjen, detta skriver Region Örebro län om i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen.

· Publicerad: 8 september 2023 · 21.58.
Foto: Fredrik Kellén – Örebro Kommun

Under fredagen presenterade Region Örebro län flera siffror om kollektivtrafiken i länet. Bland annat att antalet resenärer ökat med 19 procent men att kollektivtrafiken gick minus med 155 miljoner. Samtidigt presenterade man namnet på BRT-projektet.

— Snabbussarna inom BRT-systemet ska heta Citylinjen och Region Örebro län och Örebro kommun har enats i en avsiktsförklaring avseende nästa etapp i BRT, från Tegnérlunden fram till motorvägspassagen i stråken mot Mellringe respektive Vivalla, skriver man i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Därför går kollektivtrafiken minus

Trots de positiva som Region Örebro län kunde presentera så mörkar de negativa siffrorna ner detta. Även framöver kommer kollektivtrafiknämndens arbete att präglas av det underskott som prognosticeras för 2023 och åren därefter.

— Kriget i Ukraina är i första hand fasansfullt för de drabbade men det får även följder för en stor del av omvärlden. Inom Region Örebro län ser vi till exempel en kraftig prisökning på drivmedel samtidigt som vi måste hantera den höga inflationen. För kollektivtrafikens del ser vi en kostnadsökning om mer än 20 procent jämfört med 2022, och vi går mot ett minus på närmare 155 miljoner, Nina Höijer (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Att fler resenärer börjat åka kollektivt igen tror Region Örebro län beror på att tidigare resenärer har kommit tillbaka efter pandemin. Samtidigt har man lyckats få en del nya resenärer att våga ta klivet över till kollektivtrafiken.

FIKK - För att alla behövs