Askersunds Kommun höjer taxan för båtplatser

Kultur- och tekniknämnden i Askersunds kommun beslutade i förra veckan att höja taxan för kommunens småbåtsplatser med 70 procent.

· Publicerad: 15 november 2023 · 10.48.
Arkivbild

Kultur- och tekniknämnden i Askersunds kommun beslutade i förra veckan att höja taxan för kommunens småbåtsplatser med 70 procent från dagens nivå. Den nya taxan träder i kraft i och med båtsäsongen 2024 skriver man i ett pressmeddelande.

Man skriver även att kommunen har genomfört en ekonomisk analys som visar att den nuvarande taxan för båtplatserna inte är tillräcklig för att täcka kostnaderna.

Annons ▾

— Detta blir än mer aktuellt med tanke på det förändrade ränteläget på lånade medel för kommunen och den större investering som görs när det gäller båtplatserna vid Alsundet i Askersund. Vårt mål är att platserna ska vara självfinansierade och då krävs en höjning i den här storleken, säger Joakim Blückert (M), ordförande i kultur- och tekniknämnden

Taxan för båtplatser höjdes senast 2019

Senast en höjning av taxorna för båtplatser gjordes var 2019 för platserna längs med bron till Borgmästareholmen och 2017 för övriga platser.

Totalt har Askersunds kommun drygt 290 småbåtsplatser för årlig uthyrning. Det vanligaste är 2,5 meter breda båtplatser, fler än hälften är av den typen. För dessa platser innebär höjningen en ökad kostnad per säsong med cirka 1 200 kronor.

Höjningen av taxan för de kommunala småbåtsplatserna kommer att stärka kultur- och tekniknämndens intäkter med cirka 370 000 kronor årligen förutsatt full uthyrning av båtplatserna.

FIKK - För att alla behövs