Den nya hyran för ÖBO:s hyresgäster presenterad

Det blir en hyreshöjning på 5,25 procent från och med 1 januari 2024 samt en hyreshöjning på 4,45 procent från och med 1 januari 2025.

· Publicerad: 11 januari 2024 · 23.00.
Arkivbild

Idag presenterades den nya hyran för de hyresgäster som bor inom Örebrobostäder (ÖBO). Det är höjningarna för både 2024 och 2025 som är klar skriver både ÖBO och Hyresgästföreningen i respektive pressmeddelanden.

Överenskommelsen innebär en hyreshöjning på 5,25 procent från och med 1 januari 2024. Undantag görs för bostäder med de allra högsta hyrorna, där hyreshöjningen i stället blir 3 procent. Studentlägenheter höjs med 5,25 procent från 1 augusti. Detta ger en genomsnittlig hyreshöjning på 5,10 procent.

Annons ▾

För 2025 innebär överenskommelsen en genomsnittlig hyreshöjning på 4,45 procent från och med 1 januari 2025. Eventuella differentieringar förhandlas under 2024.

Kommentar från ÖBO

ÖBO står mitt i ett ansträngt ekonomiskt läge, där höga kostnadsökningar starkt påverkar våra förutsättningar att driva vår verksamhet. Under dessa förutsättningar har ÖBO och Hyresgästföreningen enats om en ny hyresnivå som båda parter accepterat, och som vi på ett rimligt sätt anser balanserar ett stort samhällsekonomiskt ansvar med ÖBOs behov av ökade intäkter.

ÖBO är i stort tillfreds med utfallet av överenskommelsen. Vårt behov var betydligt högre, men i en förhandling behöver man vara beredd på att hitta kompromisser. Genom att vi slutit ett tvåårigt avtal får vi och våra hyresgäster en större möjlighet att planera över en längre period, vilket vi tycker är positivt.

— Med den här kompromissen tar vi ett samhällsekonomiskt ansvar samtidigt som vi får rimliga förutsättningar för att hantera de utmaningar vi har framför oss. Vi behöver nu göra ytterligare prioriteringar för att klara våra resultatmål, säger Ulf Rohlén, vd på ÖBO.

Kommentar från Hyresgästföreningen

Förutsättningarna är och har varit mycket svåra att bedriva förhandlingar under. Hyresgästföreningen har lyft fram hyresgästernas pressade ekonomiska situation medan ÖBO visat på stora behov av intäktsökningar för att kunna hantera senare tids kraftiga kostnadsökningar.

Vi har fått löfte om att ingen vinstutdelning kommer ske från ÖBO till ägaren (kommunen) vare sig för 2023 eller för 2024 och vår förväntan är att motsvarande beslut kommer fattas även för 2025.

— Det svåra är inte att slänga argument på varandra från varsin ringhörna. Det är enkelt. Det svåra är att kliva fram mot varandra och försöka mötas i ett handslag som båda parter kan acceptera. Det har vi nu lyckats med och det i sig känns bra. Det finns även poänger med att vi har träffat en längre hyresuppgörelse än vi normalt gör i detta utmanande ekonomiska läge. Nu vet både ÖBO och ÖBO:s hyresgäster vad man har att förhålla sig till under kommande två år, säger Erik Anfält, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

FIKK - För att alla behövs