Över 310 000 kronor till idrottsföreningar i Örebro län

Föreningslivet i Örebro län lyckades samla in 339 377 burkar och PET-flaskor under 2023, det ger ett tillskott på 310 151 kronor till deltagarna.

· Publicerad: 18 januari 2024 · 09.48.
Arkivbild

Pantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. I år delas vinstpengarna i tävlingen ut till fler idrottsföreningar än någonsin tidigare, då tre vinnare i varje län prisas skriver man i ett pressmeddelande.

Föreningslivet i Örebro län lyckades tillsammans samla in 339 377 burkar och PET-flaskor under 2023, vilket ger ett tillskott på 310 151 kronor till de deltagande föreningarna.

Annons ▾

Här är föreningar i Örebro län som deltog

Totalt deltog över 2 400 idrottsföreningar i hela landet i 2023 års upplaga av Föreningskampen som sammanlagt samlade in över 15 miljoner burkar och PET-flaskor. I Örebro län deltog 99 föreningar och de tre föreningar som lyckades samla in allra mest pant är:

  • Hovsta Idrottsförening som lyckades samla in 26 600 burkar och flaskor
  • Karlskoga BBK Baseboll-Softboll som fick ihop 19 756 pantförpackningar
  • HOIF Hampetorp Odensbackens IF som samlade in 18 200 burkar och flaskor

— Det är fantastiskt att så många idrottsföreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Utveckling av Föreningskampen ger fler vinnare

Tävlingen har nu genomförts för elfte året i rad och innebär att föreningarna, förutom pantpengarna, också får viss ersättning för importburk. Det här är Returpacks sätt att stötta svenska idrottsföreningar.

Under 2023 har Föreningskampen utvecklats till en mer länsvis tävling, för att på så sätt göra det lättare för fler föreningar att vinna. De tre föreningar i varje län som samlat in flest förpackningar vinner en andel av prispotten, som påverkas av mängden insamlade förpackningar. Föreningarna är alltså också med och påverkar prispottens storlek.

Sverigemästare i Föreningskampen 2023 blev Sotenäs Fältrittklubb i Västra Götaland, som samlade in 225 000 burkar och PET-flaskor.

Topp 3 i Örebro län:

Placering i länetFöreningKommunAntal burkar och flaskor
1Hovsta IdrottsföreningÖrebro26 600
2Karlskoga BBK Baseboll-SoftbollKarlskoga19 756
3HOIF Hampetorp Odensbackens IFÖrebro18 200

FIKK - För att alla behövs