Nytt turistrekord för Örebro under 2023

Européer och sydkoreaner gav nytt turistrekord för Örebro skriver Örebrokompaniet i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen.

· Publicerad: 2 februari 2024 · 10.29.
En turist med kamera, Arkivbild.

Trots en osäker omvärld ökade besöksnäringen i Örebro under 2023. Totalt noterades 749 443 gästnätter i kommunen, vilket är mer än 10 000 fler än det tidigare rekordåret 2019, skriver Örebrokompaniet i ett pressmeddelande.

Detta framgår av den årsstatistik som i dagarna publicerats av Tillväxtverket och SCB. I november förra året presenterades även Cityindex som visade att omsättningen i centrala Örebro ökade även under 2022.

Annons ▾

Svenska och utländska övernattningar har ökat

Jämfört med fjolåret ökade antalet gästnätter med drygt 30 000 eller 4,5 procent. Både svenska och utländska övernattningar har ökat, de svenska med knappt 2 procent medan de utländska ökade med över 12 procent.

Detta är klart bättre än riksgenomsnittet där det totala antalet ökade med en procent, svenskarna minskade med två och de utländska gästnätterna ökade med 11 procent.

— Ökningen på den svenska marknaden ligger framför allt under det första halvåret då evenemang och möten kom igång på allvar efter pandemin, kommenterar Björn Fransson, chef för destinationsutveckling och värdskap på Örebrokompaniet.

Stora evenemang som Segersjödagarna, konserterna på Gustavsvik och flera större kongresser bidrog till den nya rekordsiffran. Bland de större kongresserna fanns Kirurgveckan och Svenska gastrodagarna, men också tre partistämmor med Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. 

Den svenska kronas värde påverkar

Precis som i övriga Sverige minskade antalet besökare från volymmarknaden Norge. Jämfört med 2022 tappade Örebro 11 procent. Det största tappet noterades i augusti då de två sista veckorna av campingsäsongen regnade bort, vilket resulterade i att antalet norska campingnätter under månaden nära halverades. Enligt Björn Fransson kan minskningen även förklaras med att den norska kronan fallit mer än den svenska, plus en högre inflation i Sverige med försämrad köpkraft för gästande norrmän som följd.

Den näst största utlandsmarknaden Tyskland låg på liknande nivåer som 2022. Den europeiska sextetten Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Schweiz vars gästnätter tillsammans uppgick till knappt hälften av de norska gästnätterna gick däremot starkt framåt. Ökningen blev hela 52 procent eller nära 10 000 gästnätter.

— Här ser man en tydlig valutaeffekt. Den svenska kronan har blivit billigare, vilket attraherat framför allt besökare från Danmark och Finland. Antalet övernattande danskar har nästan fördubblats! Vi ser också hur flyglinjen till London har slagit igenom ordentligt. Nära 2000 fler britter övernattade i Örebro under 2023 jämfört med 2022, konstaterar Fransson.

Fler turister från Asien

Värt att notera är att ökningen för dessa marknader i Örebro är mer än dubbelt så stor än i hela riket. Där stannar den på 20 procent. Sydkorea hörde redan före pandemin till en av de största utlandsmarknaderna. Nu är sydkoreanerna tillbaka – och det med besked!

— Örebro hade nära 3 600 sydkoreanska gästnätter under 2023. Det är nära 8 procent av den totala volymen i hela Sverige. Faktum är att bara Karlstad och Stockholm har fler gästnätter från Sydkorea, konstaterar Björn Fransson och pekar på att det knappast är en slump att just dessa tre städer lockat så många sydkoreaner.

— Nej, den absoluta majoriteten är här på gruppresor som går mellan Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. Så Örebros läge spelar naturligtvis stor roll här.

— En kul detalj är att Örebro under 2023 tog emot besökare från 112 olika länder. De länder som stod för de största procentuella ökningarna var Taiwan som ökade från fem till över 300 gästnätter, Iran och, kanske lite oväntat, Namibia som ökade från 10 till 181 gästnätter.

FIKK - För att alla behövs