Trafikanter missar tillfälligt förbudsmärke på Olaigatan

Ett flertal trafikanter missar dagligen ett tillfälligt förbudsmärke på Olaigatan, detta berättar en person som varit i kontakt med Örebro Tribune.

· Publicerad: 26 mars 2024 · 21.31.

Vid korsningen Olaigatan och Trädgårdsgatan i centrala Örebro finns i nuläget ett tillfälligt förbudsmärke på plats. Detta gäller för trafikanter som ska ut på Trädgårdsgatan från Olaigatan, men enligt uppgifter till Örebro Tribune är det inte alla trafikanter som följer den tillfälliga regeln.

— Man borde tipsa polisen, de kan dra in mycket pengar på en dag, säger en kommunanställd till Örebro Tribune.

Annons ▾

Busstrafiken ökat på Olaigatan

Det är anställda på en kommunal verksamhet i närheten som har kontaktat Örebro Tribune och påpekat att det dagligen bryts mot förbudsmärket. Förbudsmärket sattes upp när arbetet med Citylinjen vid Örebro Resecentrum påbörjades. Sen dess har busstrafiken ökat på sträckan Olaigatan.

En kommunanställd berättar att bussarna nu behöver mer utrymme när de ska svänga in på Olaigatan från riktningen USÖ. Och det tillfälliga förbudsmärket bidrar till att utrymmet skapas då den är placerad ett par meter ifrån rödljuset. Men när vissa trafikanter inte stannar vid den gula markeringen blir det ändå trångt för bussarna på platsen.

En annan anställd på den kommunala verksamheten vittnar om att flera bilar fått backa tillbaka när bussarna inte kommit förbi, samt att bilister tutat på trafikanter som trots allt stannat vid gulmarkeringen på gatan.

Så säger Transportstyreslen

Stopp för angivet ändamål
Stopp för angivet ändamål

Märket anger skyldighet att stanna av den anledning som anges under det vågräta strecket. Om märket är uppsatt före en trafiksignal, anger det att fordon som ska passera signalen ska stanna vid röd signalbild. Fordonet ska stannas vid en stopplinje eller, om sådan saknas, vid märket. Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om vilka andra anledningar som får anges, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

På platsen finns alltså en skylt uppsatt ett par meter innan rödljuset. Dessutom finns det en gulmarkering i höjd med skylten för att tydliggöra vart du ska stanna ditt fordon.

Läsarbilder

FIKK - För att alla behövs