Dyrare pass från 1 maj då avgiften höjs

Från den 1 maj blir det dyrare att skaffa pass, detta då avgiften höjs från 400 kronor till 500 kronor skriver polismyndigheten på sin hemsida.

· Publicerad: 29 mars 2024 · 08.29.
Arkivbild: Martin Avedal

Från den 1 maj höjs avgiften för vanligt och extra pass från 400 kronor till 500 kronor. Avgifterna för passen går till att täcka kostnaderna för passverksamheten skriver polismyndigheten på sin hemsida.  

— Avgiften ska täcka kostnaden för passverksamheten men inte leda till överskott. Idag täcker avgiften för en passansökan inte kostnaden för att göra ett, skriver polisen.

Annons ▾

Målet är att Polismyndigheten ska fortsätta erbjuda medborgarna en hög servicenivå och tillgänglighet. Om avgiften inte höjs kan Polismyndigheten inte upprätthålla samma tillgänglighet och service inom passverksamheten.

Det finns många passexpeditioner i hela landet och man kan göra ett pass på en passexpedition för att sedan välja att hämta ut det på en annan passexpedition.

Sist polismyndigheten höjde priset på pass var i januari 2020, då var höjningen 50 kr när man höjde från 350 kr till 400 kr.

FIKK - För att alla behövs