Galenskapen fortsätter i den nya filmen om Furiosa

George Millers nya film Furiosa: A Mad Max Saga har haft svensk biopremiär. Örebro Tribune har varit och sett den, här kommer vårt omdöme.

· Publicerad: 25 maj 2024 · 14.16.
Foto: Warner Bros

Onsdagen den 22 maj hade George Millers nya film Furiosa: A Mad Max Saga svensk biopremiär. Filmen är en prequel till hans förra film Fury Road och är ett nytt kapitel i filmserien om The Wasteland med den berömda antihjälte Mad Max.

Örebro Tribune har varit och sett filmen och kan även rekommendera vår tidigare recension på Mad Max: Fury Road, där vi ansåg att framtiden har aldrig varit galnare. Fury Road var också ett nytt kapitel i Millers filmserie och var förmodligen förra årtiondes mest adrenalinladdade åkturer som beskådats på film.

Annons ▾

Handling – Furiosa

I Fury Road låg fokuset runt Furiosa, en krigarkvinna som bestämmer sig för att göra uppror mot krigsherren Immortan Joe genom att befria hans avelsfruar. I filmen som bär hennes namn får vi nu se hur denna kvinna skapades och hur hon hamnade i Immortan Joes tjänst.

Furiosa kidnappas som barn från hennes hem av ett MC-gäng som styrs av den brutale och galna Dementus. Han mördar och plundrar sig fram i ödemarken tills han och hans gäng tillslut hittar citadellet, ett samhälle som styrs av den lika brutale Immortan Joe.

Omdöme

Man blir imponerad över hur George Miller kan blåsa liv i sin filmserie om post-apokalypsen. Fury Road var en no-stop högoktanig biljakt från start till slut. Furiosa har inte samma uppbyggnad utan fokuserar mer på handling, där man delat upp filmen i olika kapitel som förklarar hur olika händelser påverkar Furiosa under hennes uppväxt.

Filmen bygger på en simpel hämndhistoria men skapar så mycket med förklaringar till Fury Road att man blir fortsatt tagen av handlingen. Den som förväntade sig en adrenalinladdad actionrulle får dock en annan approach, men filmen saknar inte action. Här finns några riktigt coola actionscener som lämnar ett avtryck. Allt kombineras med Millers visuella bildspråk och ett intensivt soundtrack.

Men det som egentligen skapar denna uppleves är skådespelarna. Anya Taylor-Joy är perfekt i rollen som den härdade och hämndlystne Furiosa, hon har inte många repliker men arbetar mer med andisktsutryck och blickar. Chris Hemsworth är underhållande som en galen Dementus och Tom Burke är bra i rollen som Furiosas mentor och fadersfigur.

Slutsats

George Miller gör ingen besviken, han berättar en ny historia och breddar hans filmserie om det post-apokalyptiska Australien. Historien om Furiosa och hennes liv är både intressant och brutal.

Filmen bygger på samma metoder som tidigare även om actionscenerna har fått kliva åt sidan. Men mytologin om antihjälten finns fortfarande kvar, men den här gången är det en hämndlysten ung kvinna och inte en fördetta trafikpolis som åker runt i en svart V8 Interceptor.

Betyg
  • Handling
  • Skådespel
  • Ljudbild
  • Bildspråk
  • Soundtrack
4

FIKK - För att alla behövs