Örebro universitet satsar på utbildningar om vacciner

Den starka forskningen inom vaccinområdet gjort det möjligt för Örebro universitet att starta två nya utbildningar om vacciner.

· Publicerad: 3 juni 2024 · 13.04.
Arkivbild

Örebro universitet ska satsa på utbildningar om vacciner skriver man i ett pressmeddelande. Till hösten startar en kortare kurs för yrkesverksamma som vill vässa sin kompetens, samt en utbildning på masternivå om forskning till framtidens vaccinutveckling.

Forskning om vacciner har pågått under många år vid Örebro universitet. Och nu har den starka forskningen inom vaccinområdet gjort det möjligt för universitetet att starta två nya utbildningar om vacciner och vaccinationer.

Annons ▾

— Vi forskar om vaccin mot allt från klamydia, hiv och TBE till sjukdomar som Krim-Kongo, Blödarfeber, West-Nilefeber och olika sorters hepatit. Vi har också spännande forskning om hur autoimmuna sjukdomar som MS i framtiden skulle kunna botas genom att träna om kroppens immunförsvar, berättar Magnus Johansson, professor i biomedicin vid Örebro universitet.  

Här är de nya utbildningarna

Kursen Vaccinologi och vaccinordination, 7,5 poäng, är skräddarsydd för läkare, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker som vill fördjupa sina kunskaper om vacciner och vaccinationer. Den startar i september och ges delvis på distans.

Masterprogrammet i experimentell medicin, 120 poäng, är en tvåårig forskningsförberedande utbildning som ger breda och fördjupade kunskaper inom experimentell medicin. Andra året väljer studenterna mellan fyra olika forskningsinriktade profiler: Kardiovaskulär biomedicin, Inflammation i hälsa och sjukdom, Nutrition-tarm-hjärninteraktion och Vaccinutveckling.

FIKK - För att alla behövs