Vårdförbundet har sagt ja till ett nytt – strejken avblåst

Vårdförbundet har blåsigt av den strejk som de tidigare under juni påbörjade. Detta efter att man nu tackat ja till ett nytt avtal.

· Publicerad: 28 juni 2024 · 21.16.
Arkivbild

Vårdförbundet har sagt ja till ett nytt avtal och det innebär att strejken nu har blåsts av. Detta skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagseftermiddagen.

Man skriver att den 27 juni fick man en ny hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde och ett likalydande bud från SKR. Budet innebär att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest 4 timmar per vecka.

Annons ▾

Den omfattande övertiden ska utvärderas, och dessutom säkras en god löneutveckling för förbundets medlemmar. SKR och medlarnas bud är slutligt. Förbundsstyrelsen har därför idag beslutat att säga ja till budet om nytt huvudavtal. Därmed blåses strejk och övertidsblockad av.

— Vår konflikt har gett resultat. Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan idag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid. Dessutom kommer de som idag har 40 timmar och jobbar natt komma ned till en arbetsvecka på 36 timmar. Vårt långsiktiga mål om en stegvis arbetstidsförkortning för våra medlemmar har påbörjats, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Detta ville Vårdförbundet

I sex månader har Vårdförbundet försökt komma överens med SKR och Sobona om ett nytt avtal sedan det förra sagts upp. Vårdförbundets viktigaste krav har varit en god löneutveckling och hållbara heltider genom en sänkt veckoarbetstid. Läget mellan parterna har varit låst under lång tid eftersom arbetsgivarna inte velat diskutera förkortad arbetstid.

Vårdförbundet har sedan den 25 april vidtagit konfliktåtgärder i form av övertids-, mertids och nyanställningsblockad samt strejk i flera regioner. Medlemmarna i Vårdförbundet har själva burit upp blockaden och villigt deltagit i strejken. Det var den 4 juni som man påbörjade en omfattande strejk.

Det nya avtalet lyder

  • En god löneutveckling säkras genom en garanterad löneökning på 3,05 procent 
  • Andelen natt för heltidsanställd på rotation på 36 timmar och 20 minuter sänks från minst 20 procent till minst 10 procent natt.  
  • Heltidsanställd på ständig natt vardagar, men inte söndag och helgdag, sänks från 40 till 36 timmar/vecka.  
  • Medlemmar som idag är heltidsanställda och arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar/vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.
  • Avtalet i sin helhet har givit medlemmarna ett värde motsvarande märket 3,3 procent.  
  • Vårdförbundet får ett särskilt arbete om arbetstider, där parterna särskilt ska följa upp bestämmelsen om rotationstjänstgöring och tillämpning i förhållande till jour och olika definitioner av tidsperioder för natt. Parterna ska också följa upp övergripande utveckling av övertid och mertid i regionsektorn för Vårdförbundets yrken. 
  • Tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är nu borta ur avtalet. 

FIKK - För att alla behövs