Örebro Futsal Club

Grattis alla pappor – fast bara i vissa länder

Många äldre var till en början negativa till fars dag, det uppfattades som ”onödigt fjäskande” och kommersiellt.

· Publicerad: 12 november 2017 · 12.57.
Människor-Pappa-Barn

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane som ligger i staten Washington, hon ville hedra sin far William Smart för att han ensam hade fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng.

Initiativ från Sonara Smart Dodd spred sig och redan 1924 så förklarade dåvarande president Calvin Coolidge att han nappade på idén om Fars dag. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Annons ▾

Fars dag firades för första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Sonara och hennes syskon firade sin far William Smart som hann med att uppleva Fars dag nio gånger innan han gick bort.

Många svenskar som utvandrat skrev brev hem om firandet

Till Sverige kom seden 1931, tolv år efter att mors dag hade gjort entré. USA sågs som ett innovationsland och många av dom svenskar som utvandrat till USA skrev brev hem och berättade om firandet. Fars dag firades till en början i juni, precis som övriga länder i Norden.

November önskemål för bättre förhållande till Mors dag

Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

I ­slutet av 1980-talet och början av 1990-talet började de framväxande butikskedjorna ta fram särskilt fars dag-material och svenskarna kom då att fira papporna med annat än hemgjorda middagar och gratulationskort. Det är fortfarande vanligt att papporna denna dag firas med slipsar, kalsonger eller skjortor.

Fars dag firas samtidigt under november i Sverige, Finland, Island, Estland och Norge, men i Danmark firar man fortfarande i juni (5 juni).

En vis kvinna sa till mig – Mors dag, Fars dag och Barnens dag är alla dagar!

Besök gärna bloggen på Örebro Tribune (.com)

FIKK - För att alla behövs