Krönika – ett haveri som fick ett lyckligt slut

Örebro Tribune har skrivit en krönika om ÖSK:s säsong 2022 som inte blev som man hade tänkt sig, men också varför klubben hamnat där de är idag.

· Publicerad: 8 november 2022 · 17.12.

Lördagen den 5 november markerade slutet för ÖSK:s fotbollssäsong 2022. Ett år som egentligen bara kan beskrivas som ett haveri, men någonstans i all misär lyckades klubben fixa ett nytt kontrakt i Superettan.

När domaren blåste av matchen mellan Jönköping och Örebro var det klart att bägge lagen undvek nedflyttningskval då man spelade 1-1. Samtidigt förlorade Örgryte borta mot seriesegrana BP och får nu kvala tillsammans med Östersund för att hålla sig kvar i Superettan.

Annons ▾

För ÖSK är det är bra, man var nära att få kvala men lyckades hålla sig kvar. Men samtidigt var klubbens ambition att ta sig tillbaka till Allsvenskan redan i år, men allt havererade men detta haveri påbörjades faktiskt redan förra året när ÖSK åkte ur med buller och bong.

Förnedrade i Borlänge

ÖSK:s senaste säsong i Allsvenskan 2021 var en katastrof, man tog enbart poäng i 10 matcher var av fyra var segrar. De resterande 20 matcherna förlorade man och tillslut hade man enbart krislaget Östersund bakom sig. Även Halmstad som spelade bättre fotboll än de övriga två åkte ut efter att förlorat kvalspel mot Helsingborg.

Med en katastrofsäsong bakom sig påbörjade ÖSK sitt återtåg i Borlänge måndagen den 4 april. Matchen fick flyttas upp pga ett snöoväder, när matchen väl drog igen blev ÖSK förnedrade av Brage. När matchklockan gick upp på 25 minuter hade hemmalaget nyss gjort 3-0, vilket också blev slutresultatet. Förlusten innebar att tränaren Joel Cedergren fick lämna uppdraget efter bara en match.

Redan efter första omgången förstod man att situationen i ÖSK inte var stabil. Överkörda av ett lag som spelade i Allsvenskan för 29 år sen och därefter fick den nytillträdde tränaren gå. Även hemmamatchen mot Jönköping nästkommande omgång fick en tuff start. Gästerna tog ledningen och tystade nästan hela Behrn Arena. Det som ekade högst var ett ångestskrik från en fotografkollega som även är ett stort ÖSK-fan. Tillslut vann dock ÖSK den matchen med 3-1.

Mer sorg än glädje

Trots att ÖSK nu har säkrat ett nytt kontrakt har säsongen kantats av mer sorg än glädje. Det finns ett par ljusglimtar i början av säsongen, efter den tuffa förlusten borta mot Brage började ÖSK vinna matcher och var nära på en topplaceringen. Men efter sommaren föll laget bara längre och längre ner i tabellen.

Frustationen har även synts på läktaren, publiksnittet låg runt än 2000 den här säsongen, på en arena som tar in 12645. Orden från publiken mot spelarna har efter förluster och kryss varit hårda, ibland till och med i form av könsord, vilket så klart inte är okej. Men samtidigt känns det även som att det är de mest trogna ÖSK-supporterna som stannat kvar på Behrn Arena trots klubbens motgångar.

Vad var det som hände?

Vad är det som har hänt med ÖSK? Det är kanske inte en fråga jag kan svara på men med åren har jag snappat upp en hel del tankar och utryckt från personer som varit med länge. Min far utryckte för ca 20 år sen att det är svårt för en svensk stad utanför storstadsregionerna att ha två elitlag i Sveriges största sporter.

Mellan åren 2013 och 2021 var Örebro den enda staden utöver Stockholm, Göteborg och Malmö som hade elitlag i både fotboll och ishockey. Det var bara säsongerna 2016 och 2017 som Jönköping räknades med då de hade elitlag i både SHL och Allsvenskan. Men utöver det var det bara Örebro.

Samtidigt har Örebro kallats för staden som dödar elitlag, det gäller för hela regionen. Det är svårt att hitta sponsorer till alla och utöver ÖSK och ÖHK, finns också BIK Karlskoga och Degerfors, som faktiskt säkrade ett nytt allsvenskt kontrakt under söndagen. Kan det vara så att ÖSK är på väg att bli nästa offer i elitlagsdöden?

Har Örebro Hockey tagit över?

Röster i ÖSK-pressrum har utryckt att Örebro Hockey håller på att äta upp fotbollen. Först tog man ÖSK bandy, nu står ÖSK Fotboll på tur. Örebro Hockey har blivit stadens nya stolthet och själva marknadsför sig som ”Det är vi som är Örebro” och ”Hockeystaden Örebro”. Dessutom har hockeyklubben en större omsättning även vad ÖSK har. Men samtidigt kan jag återigen citera min far.

Ingen vill se ett lag som förlorar, brukade han säga. Jag har själv upplevt sen jag flyttade till Örebro 2008 att det här är en fotbollsstad. Men tyvärr saknar stadens största klubb framgångar och tillochmed lilla Degerfors har mer framgångar och kända profiler som varit i klubben. Trots att värmlandsklubben varit frånvarande från allsvenskan i 23 år får de ses som storebröder till ÖSK.

Örebro Hockey vinner matcher, i en serie som ses som den tredje bästa i världen bakom NHL och KHL. Fotbollsallsvenskan är rankat som den 23:e bästa i Europa, och då spelar ÖSK i Superettan. Kan de uteblivna framgångarna i kombination med hockeyns framfart bidragit till att ÖSK tappar allt mer mark och ekonomi i Örebro. Mycket tyder på det, hur som helst kommer de närmaste åren vara viktiga för ÖSK:s vara och icke vara.

FIKK - För att alla behövs