Örebro Futsal Club

Orange Day – internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Motorcykelklubben MILF MC ber nu fler att ansluta till ljusmanifestationen under lördagen

· Publicerad: 23 november 2017 · 21.00.
MILF MC - Orange day

UN Women Lokalförening Örebro, Kvinnohuset, Örebros Zontaföreningar och Feministiska juriststudenter håller under lördag den 25 november klockan 16.00 en ljusmanifestation på Stortorget i centrala Örebro. Detta kommer ske med flertal aktörer på Orange day.

Systerskapet MILF MC på plats

Örebro Tribune har varit i kontakt med medlemmar från motorcykelklubben MILF MC som kommer finnas på plats på Stortorget i Örebro.

Annons ▾

Tidningen Örebro Tribune har tidigare under sommaren följt klubben och medlemmarna i MILF MC som verkligen visat att man brinner för att stå på första parkett när det gäller att hjälpa utsatta kvinnor i samhället. Man ber nu för att fler ska ansluta till ljusmanifestationen under lördagen på Stortorget i centrala Örebro.

Samlade in över 20000 kronor

MILF som står för Motorcycling Independent Ladies Forever hade den 17 juni sin egna återkommande sammankomst – Girls on Bikes 2017 – ”for a good cause” när man träffas, umgås och samlar in pengar som oavkortat lämnas över till Kvinnohuset i Örebro och senaste sammankomsten 2017 så samlade MILF MC över 20 000 kronor.

Läs artikeln när klubben MILF MC anordnade den välgörande sammankomsten Girls on Bikes 2017 – ”for a good cause”

MILF MC är en klubb för kvinnliga motorcyklister. Syftet med klubben är att främja kvinnors värde i bikerkulturen.

Läs artikeln när vi besökte klubben en helt vanlig sommarkväll

Svenska kyrkan tänder upp S:t Nicolai – i färgen orange

Kända byggnader världen över kommer denna dagen att lysa i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor – i Örebro kommer S:t Nicolai kyrka skina i orange, som ett tydligt stöd från Svenska kyrkan – ett sken som representerar alla kyrkor i pastoratet.

– 35 procent av världens kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld. Vi tänker inte stå tysta och bara titta på.

– Våldshandlingarna mot flickor och kvinnor är inte begränsade till ett specifikt politiskt eller ekonomiskt system, utan förekommer i samtliga samhällen världen över, konstaterar Ewa Selin, kyrkoherde för Örebro pastorat.

– S:t Nicolai kyrka kommer lysa i orange som ett tydligt stöd från Svenska kyrkan – ett sken som representerar alla kyrkor i pastoratet, tillägger Anders Lennartsson, församlingsherde i Nikolai församling.

Branchupprop med starka reaktioner

I år har Orange Day, alltså Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, föregåtts av den världsomspännande #metoo-rörelsen som skapades för att uppmärksamma hur omfattande sexuella trakasserier är mot kvinnor. I Sverige har #metoo resulterat i en rad stora branschupprop som väckt starka reaktioner.

Vad är Orange Day?

35 procent av världens kvinnor utsätts för fysiskt och/eller sexuellt våld. I vissa länder har uppemot 70 procent av kvinnorna utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld.
Våldshandlingarna mot flickor och kvinnor är inte begränsade till ett specifikt politiskt eller ekonomiskt system, utan förekommer i samtliga samhällen världen över.

Våld mot flickor och kvinnor världen över är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. Effekterna av våldet varierar från omedelbara till långsiktiga fysiska,psykiska och sexuella konsekvenser för flickor och kvinnor. I alltför många fall leder våldet till att flickor och kvinnor mister sina liv.

Öka allmänhetens medvetenhet

FNs generalsekreterare Ban Ki-moon startade kampanjen UNiTE To End Violence Against Women 2008. Kampanjen syftar till att öka allmänhetens medvetenhet om problemet och öka politisk vilja och resurser för att förebygga och få ett slut på alla former av våld mot flickor och kvinnor i alla delar av världen.

25 november – den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor – är startpunkten för kampanjens sexton dagar långa manifestation (16 Days of Activism) som avslutas den 10 december – den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Uppmanas klä sig i orange – ett ställningstagande

På Orange Day uppmanas människor världen över att klä sig i orange som ett ställningstagande mot våldet mot kvinnor. På så vis hoppas vi även på att inspirera till en dialog kring hur vi ska få ett slut på våld mot kvinnor samt belysa att våldet är en kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Detta är något vi måste motarbeta och bekämpa dagligen om vi ska nå vårt mål – en värld fri från våld mot flickor och kvinnor.

FIKK - För att alla behövs