Polisens kostnader för djurärenden fortsatt höga

Trots att länsstyrelserna har tagit över ansvaret för en del djurärenden från polisen har Polismyndigheten fortfarande kostnader för till exempel veterinärundersökningar och veterinärvård av omhändertagna djur.

· Publicerad: 2 oktober 2018 · 21.15.

Den 1 juni i år flyttades ansvaret för vissa djurärenden över från polisen till länsstyrelserna. Åtgärden är en del i att renodla Polismyndighetens uppdrag så att polisen kan öka sin lokala närvaro och förbättra utredningsresultaten.

Övergivna djur

Sedan den 1 juni ansvarar länsstyrelsen för ärenden där till exempel en person hittats avliden i sin bostad och det finns husdjur kvar i bostaden. Polis på plats omhändertar djuret och kör det till ett katt- eller hundpensionat eller liknande.
Någon eller några dagar efter ska länsstyrelsen fastställa Polismyndighetens omhändertagande och ta över ansvaret och därmed kostnaden för djuret.

Annons ▾

– Länsstyrelserna dröjer ibland flera dagar eller upp till veckor med att pröva fastställa ärendet och ta över handläggningen. För att inte bryta mot djurskyddslagen tvingas polisen under den tiden att bekosta både plats hos till exempel ett hund- eller kattpensionat, veterinärvård, kloklippning och liknande, säger Mikael Åslund, verksamhetsansvarig för djurärenden på Polismyndigheten.

Huvudsyftet att renodla polisens uppdrag

Att ansvaret för djuren har gått över till länsstyrelserna innebär också att Polismyndigheten har fått minskade anslag – för 2019 har anslaget för djurärenden minskats med 58 miljoner kronor. Polismyndigheten och länsstyrelserna för en dialog för att lösa frågan.

– Ibland fungerar det bra och länsstyrelserna är snabba att ta över ansvaret för djuren, men inte alltid. Våra handläggare som tidigare arbetade med djurärenden har fått nya arbetsuppgifter.
Det är olyckligt eftersom huvudsyftet med förändringen var att Polismyndigheten skulle få bättre förutsättningar att arbeta effektivt och med hög kvalitet i kärnverksamheten, det vill säga att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet, säger Mikael Åslund.
 Källa: Polisen

FIKK - För att alla behövs