Örebro Futsal Club

Helikopterövning vid USÖ under onsdagen

Mellan klockan 9:30 och 10:00 på onsdagseftermiddagen genomförde försvarsmakten helikopterövningar i Örebro, de var koncentrerade till USÖ.

· Publicerad: 25 september 2019 · 11.35.
Förra året övade försvaret landningar med Blackhawk-helikoptrar vid USÖ. Arkivbild: Martin Avedal

Under onsdagsförmiddagen genomfördes en helikopterövning vid USÖ i Örebro. Det var Försvarsmakten som genomförde övningen med helikoptrar från flottiljen i Linköping.

Flygflottiljen i Linköping övar varje år på olika sjukhus i Sverige. Genom att öva landningar lär de sig vilka speciella förhållanden som gäller kring helikopterplattorna på de olika sjukhusen. Skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Annons ▾

Helikopterövning mellan 9:30 och 10:00

Dagens övningen ägde rum mellan klockan 9:30 och 10:00 under onsdagsförmiddagen. Och när USÖ fick förfrågan om försvaret fick genomföra övningen tackade man ja.

— Vi fick en förfrågan från Försvarsmakten om de kunde få öva på att landa på vårt tak och vi sa självklart ja. Det är viktigt med samverkan, säger Magnus Karlsson, verksamhetsansvarig för helikopterflygplatsen.

Övervingen ingår i ett uppdrag där Försvarsmakten ska bidra med stöd vid olika typer av kriser som kan inträffa i samhället.

— Vi övar för om vi skulle behöva hjälpa till att flyga skadade. Vi har ett uppdrag att stötta samhället i händelse av kris, säger Lasse Jansson, kommunikationschef på Helikopterflottiljen.

Övade förra året med Blackhawk-helikoptrar

I april förra året genomfördes en liknade övningen vid USÖ, då var det två stycken Blackhawk-helikoptrar som landade på sjukhusets helikopterplattform. Den här gången var det en AgustaWestland AW109.

Inom Försvarsmakten går AgustaWestland AW109 under beteckningen Helikopter 15 som är försvarets minsta helikopter. Sikorsky UH-60 Black Hawk går under beteckningen Helikopter 16. Det är en mellanstor helikopter.

FIKK - För att alla behövs