Orkla återkallar produkter efter larm om etylenoxid

Orkla Foods Sverige är nästa livsmedelsföretag som återkallar produkter efter larm om spår av bekämpningsmedlet etylenoxid.

· Publicerad: 22 juli 2021 · 21.08.

Ett flertal livsmedelsföretag har den senaste veckan fått återkalla produkter efter larm om spår av bekämpningsmedlet etylenoxid. Nästa aktör att göra det är Orkla Foods Sverige.

— Orkla Foods Sverige återkallar Felix Potatiskroketter, Felix Vitlökskroketter, Den Gamle Fabrik Apelsinmarmelad, Bähncke Remoulade och Bähncke Hot Dog Ketchup. Anledningen är att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid har upptäckts i fruktkärnmjöl som används i produkterna, skriver man på sin hemsida.

Annons ▾

Flera larm om etylenoxid 

Det började med att SIA Glass återkallade ett flertal produkter under förra veckan. Samtidigt ska Skånemejerier gjort det samma under denna vecka, nu är det Orkla Foods Sverige som även de återkallar produkter. Den gemensamma nämnaren är bekämpningsmedlet etylenoxid.

— Halterna av etylenoxid är låga och råvaran i vilket det har upptäcks utgör en väldigt liten ingrediens i den färdiga produkten. Etylenoxid är förbjudet som bekämpningsmedel i EU/EES och produkterna återkallas efter dialog med Livsmedelsverket. Det föreligger ingen omedelbar hälsorisk att äta produkterna, skriver Orkla Foods Sverige.

— Vi ser givetvis allvarligt på det inträffade. Produktsäkerhet är av högsta prioritet för Orkla och alla Orklas produkter ska uppfylla gällande standarder och lagstiftning. Därför väljer vi att återkalla produkterna, kommenterar Åsa Jönsson, Kvalitetschef Orkla Foods Sverige.

Butikerna och kunderna ombeds att kassera varor i butik. Konsumenter som har köpt någon av ovanstående produkter kan vända sig till Orkla Foods Sveriges konsumentkontakt: konsumentkontakt@orklafoods.se, 020-75 00 10 och de rekommenderar att produkterna därefter slängs.

FIKK - För att alla behövs