Grundskolenämnden beslutade att slås samman Örebroskolor

Grundskolenämnden har den 30 november beslutat att Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan ska slås samman med Sörbyskolan och Änglandaskolan.

· Publicerad: 1 december 2023 · 10.55.
Arkivbild - Örebro - Kommun - Rådhuset
Arkivbild

Grundskolenämnden har under sitt sammanträde den 30 november beslutat att Sörbyängsskolan slås samman med Sörbyskolan, samt Kryddgårdsskolan slås samman med Änglandaskolan. Även förslaget att pausa renoveringen av Wallerska skolan godkändes.

Detta skriver Örebro Kommun i ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen. Förslaget om att slå samma skolorna lades fram för två veckor sen och har väkt starka reaktioner hos de föräldrar som ha barn på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan.

Annons ▾

Så påverkas elever på skolorna

Eleverna från Kryddgårdsskolan och Sörbyängsskolan kommer därmed att erbjudas en plats på sin nya skola från och med hösten 2024. Eleverna på Wallerska skolan flyttar till lokaler i Mellringe som planerat efter årsskiftet.

— Trenden med minskat elevunderlag är egentligen inget nytt i sig, men det är nytt för oss i Örebro som tidigare haft en uppgång och investerat i nya skolor. Vi anpassar kostymen efter antalet elever och skapar bättre långsiktiga förutsättningar för rektor på skolenheterna. Det är tufft med förändringar, men det behöver göras och därför har vi tagit beslutet. Detta är ett viktigt långsiktigt arbete säger Jonas Håård, ordförande Grundskolenämnden.

Förskole- och grundskoleförvaltningen får nu i uppdrag att genomföra beslutet, där ambitionen är att elever, personal och rektor ska följa med till de nya enheterna.

— Vårt största fokus är att hantera övergången till de nya skolorna så bra det bara går. Både för de elever och lärare som lämnar sin skola och de som tar emot dem. Vi ska göra vårt yttersta för elevernas fortsatta skolgång, personalens välmående och att göra övergången så trygg som möjligt, säger Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör Förskole- och grundskoleförvaltningen.

Berörda vårdnadshavare och elever är informerade om beslutet och kommer att få kontinuerlig information samt möjlighet att delta i processen.

Föräldrarna har protesterat mot förslagen

De föräldrar som har barn på de två berörda skolorna har protesterat mot förslagen. Den 28 november genomfördes ett demonstrationståg i Sörby där man bland annat gick med ljuskällor. Man lämnade även in 1500 namnunderskrifter innan sammanträdet igår.

Föräldrarna upplever även att kommunikationen varit bristfällig med skolor eller vårdnadshavare. Förhandlingar har hållits bakom lyckta dörrar och förslaget har offentliggjorts bara två veckor innan beslut ska fattas. Ärendegången är genomgående förhastad utifrån flera perspektiv där exempelvis demokratiska principer som transparens och medborgarnas rätt till delaktighet är frånvarande. 

FIKK - För att alla behövs