Örebro Futsal Club

Linda Andersson – Jag vill vara mer än en utfyllnadsspelare

Lördagen den 29 september drar säsongen igång för Örebro Volley. De åker till Skåne för att möta Lund, första hemmamatchen äger rumt den 4 oktober.

· Publicerad: 24 september 2018 · 19.40.
Foto: Martin Avedal
Foto: Martin Avedal

Nu på lördag den 29 september drar en ny säsong i gång för tjejerna i Örebro Volley. Örebro har varit ett topplag och har tagit medalj de tre senaste säsongerna. 

Örebro Tribune har tagit pulsen inför årets säsong och träffade Örebro Volleys 20-årige center Linda Andersson. Linda har trots sin unga ålder redan hunnit ta SM-brons, representerat landslaget och tagit plats i startuppställningen för Örebro.

Annons ▾

Detta är Linda Andersson

Linda Andersson är född och uppvuxen i Örebro men hon gick på RIG Falköpings Volleybollgymnasium. Efter studenten valde hon att återvända hem och representera ett av landets bästa volleybollag.

Vi ville ta reda på vad Örebros nya stjärnskott hade och säga inför den nya säsongen och vad hon förväntar av sig själv. Men även vad hon tror Örebro har för chanser denna säsong. 

Linda Andersson är bara 20 år men redan en nyckelspelare för Örebro Volley.

Hur är känslan inför säsongsstarten

Den börjar sakta byggas upp, det är många taggade tjejer i laget. Vi tränar för fullt och lagbygget håller på att falla på plats. Laget är inte helt klart än, det kommer tillkomma ett par till spelare men när allt faller på plats kommer det bli superbra.

Laget ser det samma ut, men är det några nya spelar på väg in, spelare som är helt nya?

I de flesta svenska klubbar kommer det komma in proffs, och så är det även för oss. Men vårt lag ser relativt intakt ut från förra säsongen. Men ja det kommer tillkomma lite fler spelare, men nu läget kan jag inte avslöja vilka. 

Du går in på ditt andra år i klubben, vad har du för förväntningar?

Det blir lite nytt i år, vi har ju en ny coach, Jonas Svantesson som varit med och coachat damvolley-landslaget.  Så i början är det lite svårt att veta vad man ska förvänta sig, eftersom det är nytt. Men personligen förväntar jag mig att vi ska prestera, vi ska gå in och prestera på vår högsta nivå och sen får vi se hur långt det räcker. Men jag tror det kommer räcka lågt.

Hur har du förberett dig inför kommande säsong?

Jag har haft chansen och möjligheten att få vara med svenska damlandslaget sen i Maj fram till slutet av augusti. Jag har i stort sätt spelat hela sommaren och det har varit fantastik kul och lärorikt. Det är något som jag har varit stolt över att få tagit del av. Så min försäsong har varit väldigt mycket volleyboll eller bara volleyboll, men det är varit superkul.

Du blev uttagen till landslaget, berätta lite om det?

Jag fick chansen att vara med i landslaget redan förra året och när jag fick reda på att jag blev uttagen igen blev jag glad. Det är stort och på samma gång jättekul att få vara med. Att spela i ett landslag oavsett sport är stort då det är den högsta nivå du kan komma spela på.  Alla som har idrottat å hög nivå strävar efter att spela i landslaget. Det är i alla fall vad jag tror, man får ett kvitto på att man kan spela på den nivån.

Örebro är ett topplag men har inte lyckats ta guld, hur ska ni kunna utmana guldfavoriterna?

Anledningen till att vi inte kunde vara med och utmana om en plats i finalen förra säsongen berodde på att vi aldrig kom upp i nivå. Framför allt i semi-finalerna, istället fick vi spela bronsmatch mot Lindesberg, något laget även gjorde för två säsonger sen när inte jag var med.

Här kan jag gå tillbaka lite till vad vi pratade om förut. Om vi kan prestera på vår högsta nivå och om det räcker till så får vi se om det räcker för att vinna guld. Men jag tror om vi kan ligga på en hög nivå hela tiden så kan det gå vägen. Jag upplevde att vi var ojämna förra säsongen, vi kunde var bra i vissa matcher men samtidigt var dåliga i andra, vi kunde dock komma undan med det i några matcher.

Vi kanske spelade sämre mot de sämre lagen, men om vi ska vara med och utmana om ett guld måste vi vara bra hela tiden. Vi kan inte åka till någon av de sämre klubbarna och tro att det här kommer gå lätt som en plätt. För att komma till final måste vi höja vår lägstanivå och även höja vår högstanivå.

Linda (längst till höger) jublar med sina lagkamrater efter tagen poäng. 

Vilka är de stora favoriterna?

Engelholm har varit de bästa i flera år nu, tror de har 4-5 raka SM-Guld. Men även Hylte/Halmstad är bra och har ju tagit silver två år på rad. Jag tror att Engelholm, Hylte och Örebro kommer slåss om topplatserna i tabellen.

Linköping överraskande och tog sig väldigt långt, jag är imponerade av dem. Jag har svårt se att de kommer vara med i den allra högsta toppstriden.   

Någon motståndarspelare som är extra jobbigt att möta?

Det finns väl ingen jag känner kommer vara jobbig att möta. Men det kommer bli kul att möta de tjejer jag gick tillsammans med på RIG, eftersom vi har spelat ihop i tre år. Sen kommer det bli kul att möta Jona Vigfusdottir som har spelat i Örebro ett par år, det tycker nog vi alla. Hon har ju skrivit på för Hylte/Halmstad och ska spela för dem.

Vilken är din personliga målsättning för säsongen.

Nu får du ett typiskt standard tråkigt svar, men att bli så bra som möjligt. Jag vill fortsätta att utvecklas, jag är inte nöjd med vart jag är idag, utan jag vill bidrar i det lag jag spelar. Sen är det oavsett om det är Örebro eller landslaget. Jag vill vara en stor faktor i laget, inte vara någon spelare som bara är där för utfyllnad, utan jag vill göra poäng, vill bidra, jag vill ta mer plats på planen.   

Vilken tror du kommer vara ditt största bidrag till klubben under säsongen?

Jag tror att jag kommer kunna bidra med min inställning, jag är en ganska lättsam person. Jag spelar Volleyboll för att jag tycker det är kul. Jag tycker att vi som lag, klubb, organisation ska tänka det samma, vi spelar för att det är kul.  

Man behöver inte tänka att det är seriöst, även om det är så, men samtidigt blir man påmind om varför man spelar. Jag känner att jag är en sådan spelare, både på och utanför planen, jag är en naturligt lugn och harmonisk person.

Möter Lindesberg i hemmapremiären 

För Linda Andersson och de andra i laget börjar säsongen med en bortamatch mot Lund nu på lördag. Den 4 oktober är det hemmapremiär för tjejerna som tar emot Lindesberg. 

Det blir alltså en länsderby redan i andra omgången. Även om det är tidigt på säsongen blir Lindesberg ett tufft motstånd för Linda Andersson och de andra tjejerna i Örebro som tar siktet på nya framgånger. 

Läs även från förra säsongen: Vi har alla förutsättningar att vinna SM-guld.

FIKK - För att alla behövs