Örebro Futsal Club

Sofie Sjöberg har siktet inställt på en ny säsong

Volleybollsäsongen är igång och Örebro inledde med att besegra Linköping borta. Örebro Tribune har träffat Sofie Sjöberg för att ta plusen inför säsongen.

· Publicerad: 6 oktober 2019 · 16.16.
Sofie Sjöberg är redo för en ny säsong i Örebro Volley. 26-åringen är en av nyckelspelarna i laget. Foto: Martin Avedal

I lördags drog en ny volleybollsäsong igång och Örebro Volley inledde med en förkrossade seger borta mot Linköping. Örebro vann med 3-0 i set och matchen var slut på mindre än en timme.

På fredag är det hemmapremiär mot Lindesberg och Örebro Tribune har träffat Örebro Volleys libero Sofie Sjöberg för att ta plusen inför säsongen. Sofie valde att under sommaren skriva på ett år till för klubben, trots hennes unga år är hon en meriterad nyckelspelare i laget.

Annons ▾

Örebro Tribune har träffat Örebro Volleys libero Sofie Sjöberg för att ta pulsen inför säsongen. Arkivbild: Martin Avedal

Hur känns det att säsongen drar igång?

— Väldigt roligt! Det är verkligen på tiden! Vi har kört en stund tillsammans nu och har fördelen att kunna spela mycket på träning men det ska bli väldigt kul att börja spela mot de andra lagen och se hur vi mäter oss jämfört med dem i år.

Hur är stämningen i laget inför säsongsstarten?

— Spänd, förväntansfull och hungrigt!

Hur har du förberett dig inför kommande säsong?

— Jag har gjort en annorlunda uppbyggnad i år. Jag har opererat foten och varit helt ledig från volleybollen. Gymmat såklart men annars fokuserat på att spendera tid med familjen och läka i kroppen.

Vad kommer vara den största utmaning med kommande säsong?

— Att konstant förbättra oss och spela ihop oss. Det är många nya och vi har redan nu sett en bra kurva uppåt i hur vi spelar tillsammans. Jag önskar det fortsätter så säsongen ut, kan bli spännande att se vart detta kan leda.

Örebro har gjort en ny satsning, bland annat genom föryngring. Har din roll i laget förändrats?

— Ja det har den absolut. Jag fick prova på det redan förra säsongen men helt plötsligt blev jag en av gamlingarna i laget. Det innebär mer ansvar och rutin som förhoppningsvis gör att jag kan bidra positivt till våra nya spelare under träning och match. 

Hur ska du bidra att utveckla den yngre generationen som värvats till Örebro Volley?

— Jag är en spelare som älskar volleyboll och därmed spelat många positioner innan jag landade i libero rollen. Med mitt all-round tänk och rutin hoppas jag kunna hjälpa och stötta lagkamraterna i situationer de kan behöva det lite extra.

— Sen utvecklar de mig också genom att ständigt köra 100% vilket gör att man aldrig kan slappna av utan måste hålla hög nivå jämt själv.

Trots att du bara är 26 år är du en rutinerad spelare med många meriter, hur håller man uppe suget efter att spela och vinna mer?

Sofie Sjöberg Foto: Martin Avedal

— Det är en fördel att jag varit med ett tag som 26-åring (Känner mig fortfarande som 22 haha så 26 låter så konstigt). Jag har mognat som spelare och har hittat en mental styrka vilket jag är stolt över.

— Självklart är det perioder under en säsong som inte är lika kul men match och vinst gör ALLTID att man kommer ihåg varför man gör detta. Det är sporten jag älskar och det är så förbannat roligt att hålla på med! Tävlingsmänniskan i mig hade inte pallat ”ett vanligt svensson liv” utan utmaning och tävling hehe. 

Engelholm är den stora dominanten, hur ska man besegra dem?

— Oj, svår fråga och en tuff nöt att knäcka. Engelholm har definitivt fördel på många sätt, främst mentalt mot oss andra lag tror jag. Dock älskar man ju att vara underdog, så jag tror på hårt jobb och tålamod.

— Att vinna över dem har ju alla lag i serien som mål tror jag så pressen är ju egentligen på dem och inte på oss. Så det är ju bara att köra, vad har vi att förlora?

Vilka är de stora favoriterna i år?

— Det är svårt att säga nu när man inte har en aning om hur de andra lagen ser ut. Jag tror dock att Engelholm och Hylte kommer vara favoriter, ihop med oss såklart. Men jag är också nyfiken på vad nykomlingarna Värnamo har att komma med!

Hur ska ni själva prestera för återigen ta er till final?

— Vi har redan börjat. Vi kämpar på otroligt mycket och tränar mer än någonsin. Siktet är inställt och vet att det krävs ännu fler timmar än tidigare år i hallen för att spela ihop oss så pass bra för att nå final även i år. Både boll, fys och gym tillsammans med teambuilding och mental träning tror jag ger oss dem förutsättningarna som krävs för att nå hela vägen.

Damvolleybollen är stark i Örebroregionen men efter Degerfors uttåg har den försvagats, hur påverkar det Örebro Volley?

— Självklart tråkigt att ett länslag försvann, det var kul att ha tre lag från regionen i högsta serien. Dock tror jag de gjorde ett smart val och Lund som ersatte dem ska också bli kul att möta, även om bortamatchen blir lite längre restid haha.

Sofie Sjöberg (rött) friar SM-brons tillsammans med Örebro Volley 2017. Arkivbild: Martin Avedal

Hemmapremiär för Sofie Sjöberg och Örebro på fredag

På fredag är det alltså dags för hemmapremiär. Sofie Sjöberg och hennes lagkamrater tar då emot Lindesberg. Det blir alltså ett länsderby redan i andra omgången.

Lindesberg har de senaste säsongerna få se sig som lillasyster till Örebro som var mer dominanta mötena i mellan. Mycket tyder på att så kommer det även vara denna säsong. På fredag klockan 19:00 i Idrottshuset är det dags för hemmapremiär.

Läs även tidigare inför-artiklar

Linda Andersson – Jag vill vara mer än en utfyllnadsspelare
Josphine Tegenfalk – Vi har alla förutsättningar att vinna SM-guld

FIKK - För att alla behövs