Örebro Kommun uppmanar – släng inte hushållspapper i toaletten

Örebro Kommun skickade under måndagen ut ett pressmeddelande där de uppmanar invånarna att inte slänga hushållspapper i toaletten.

· Publicerad: 7 april 2020 · 10.02.

Under Coronakrisen har ett flertal medborgare köpt på sig toalettpapper. Detta har bidragit till att toalettpappret kan tillfälligt ta slut i flera butiker. Detta kan få konsekvenser för det kommunala avloppet.

Nu uppmanar Örebro Kommun medborgarna att inte slänga hushållspapper i toaletten för att undvika stopp och översvämningar. När toalettpapper saknas är det istället många som använder hushållspapper eller våtservetter vid toalettbesök.

Annons ▾

Hushållspapper är inte gjort för att lösas upp i vatten

— Många kanske tror att hushållspapper och våtservetter är fullgoda alternativ, men dessa är inte gjorda för att lösas upp av vatten på samma sätt som toalettpapper, säger Helena Hasselquist, miljöingenjör på Reningsverket.

— När vi kastar hushållspapper eller våtservetter i toaletten klumpar de ihop sig och kan orsaka stopp och översvämningar i ledningsnät, pumpstationer och reningsverk. Det kan leda till att avloppsvatten tränger upp i gatan där du bor. Vi har precis som många andra ett läge då vi har svårt att skicka ut support direkt, fortsätter Helena Hasselquist med.

Därför är det nu viktigt att hushålla med toalettpappret eller att istället använda vatten vid toalettbesök. Ett annat alternativ är att slänga hushållspapper och våtservetter i en papperskorg bredvid toaletten.

Vad får spolas ner i toaletten?

Varje vecka hamnar fyra ton skräp som inte ska spolas ner på avloppsreningsverket. Örebroarna kan göra skillnad, genom att tänka på det här:

  • I toaletten ska bara kiss, bajs och toalettpapper spolas ner.
  • Inget hushållspapper eller våtservetter i avloppet. Det är gjort för att hålla ihop, medan toalettpapper faller sönder när det spolas ner. Det blir lätt stopp i avloppet om du spolar ner hushållspapper eller våtservetter.
  • Inga mediciner i avloppet. Lämna överbliven medicin till apoteket.
  • Häll aldrig ut färg, lacknafta, andra lösningsmedel eller kemikalier i toaletten eller avloppet. De gör stor skada på miljön och försämrar dessutom reningsprocessen. Gifter och metaller kan inte renas utan hamnar i vattendrag eller avloppsslam.

FIKK - För att alla behövs