Årskrönika – När Corona satte stopp för alla förväntningar

Örebro Tribunes årliga krönikor handlar denna gång om Corona, precis som allt annat under 2020 står denna pandemi i fokus.

· Publicerad: 1 januari 2021 · 15.46.

Att summera ett år har aldrig tidigare varit så enkelt. För hur man än vrider i och vänder på det kan 2020 sammanfattas med ett ord, Corona! Aldrig tidigare har något så litet påverkat så många människor i en omfattade skala som Coronapandemin.

Innan vi beger oss in summeringen av 2020 vill vi på Örebro Tribune skänka en omtanke till alla de som sliter i vården dag ut och dag in för att bota alla sjuka. Men också de som påverkat ekonomiskt, förlorat sina jobb men framför allt förlorat anhöriga på grund av detta eländiga virus.

Annons ▾

Förvarningar var höga på 2020

När vi för ca ett år sen klev in i 2020 var förväntningar höga på det nya året. Örebro Tribune brukar vanligt visst skriva en sport – och musikkrönika. Och sportåret 2019 var ett bra år, viket i sig ledde till höga förväntningar på Örebros idrottslag.

Både Örebro Hockey och Örebro Volley rusade fram i sin serier som topplag med starka lagbyggen. Örebro Volley vann GP-turneringen i början av året och en förändring såg ut att vara i rullning inför slutspelet. Men sen kom restriktioner runt Coronaviruset.

Under bara ett par dagar stoppades allt, det blev uppehåll inom i stort sätt alla aktiva lagserier i Sverige. Ett par dagar efter det kom beskeden att slutspelen ställdes in och ingen mästare korades. För både Örebro Hockey och Örebro Volley förvandlades säsongen till ett antiklimax.

Utomhussporterna spelade för tomma läktare

Från och med stoppet inom lagsporter i mitten av mars diskuterades det vad som skulle hända med framför allt fotbollssäsongerna. För Allsvenskan var seriepremiären tänkt att äga rum i början av april men det blev uppskjutet. Det var först i mitten av juni som säsongerna kunde dra igång men då utan publik.

ÖSK Fotboll tog emot AIK på Behrn Arena 14 juni medan KIF Örebro hade seriepremiär den 27 juni. Säsongen kunde slutföras även om turerna runt publik och ekonomiska förutsättningar varit många. Förhoppningsvist kan publiken i full skala återvända till arenorna under 2021 om Coronaviruset är under kontroll.

För det blev ändå lite publik på matcherna under hösten. När inomhus säsongerna drog igång under kunde man släppa in 50 personer om man ville. Något som både Örebro Hockey och Örebro Volley gjorde. Men Corona slog tillbaka och många matcherna har skjutits upp då smittan har förekommit inom flera lag under hösten och vintern.

Underhållningsbranschen lider

Det positiva för idrottarna är att de kan utöva sina sysslor trots restriktioner. Även om det inte är samma sak som att spela framför sina fans på läktaren. Men en av de största smällarna under pandemin har underhållningsbranschen fått ta.

Konserter, spelningar och evenemang har ställts in eller flyttats upp. Musiker och kulturpersoner har förlorat intäkter, uteställen och musikarrangörer tappar inkomst. Underhållningsbranschen har verkligen fått ta den stora smällen och vi hoppas verkligen aktörerna kan klara sig kvar.

Men i mörkret tänds ett fåtal ljus, vissa har hitta nya sätt att vända det negativa till någon positivt. När inte längre livespelningar kunde genomföras med publik blev livestream ett alternativ. Aktören Kulturaktiebolaget kunde under sommaren introducera något nytt som mycket väl kan vara framtiden, begreppet Trädgårdslive kan ha kommit för att stanna.

Vi alla måste hjälpa till

Örebro Tribunes årskrönika börjar lida mot sitt slut, och precis som hela 2020 har dominerades den av Corona. Detta virus som påverkat alla, viruset som satte stopp för slutspel, konserter, studenten och mycket, mycket mer.

Någon kanske ville påpeka att det egentligen inte är Coronavirusets fel utan våra makthavare. Men de försöker bara göra sitt bästa för att få kontroll över en situation som de inte har skapat. Men 2020 har iaf lärt oss något nytt, vi själva måste alla hjälpas åt så detta virus inte fortsätter att spridas i vårt avlånga land.

FIKK - För att alla behövs